selamat meliwati laman ini

www.xesx.blogspot.com

Thursday, October 16, 2008

KAMPUNG BARU PLENTONG TENGAH


BERITA PENGUSIRAN DAN PEROBOHAN RUMAH OLEH DEVELOPER BUKIT LENANG SDN.BHD DAN TINDAKAN REPRESIF SERTA PENANGKAPAN OLEH POLIS TERHADAP PENDUDUK DI KAMPUNG BARU PLENTONG TENGAH , JOHOR BAHRU.

15 Oktober 2008: Masyarakat di Kampung Baru Plentong Tengah, Johor, Malaysia mengadakan malam pertemuan bersama penduduk kampung dan sebahagian partisan dari luar serta NGO dan Kolektif yang ada di Malaysia. Musyawarah ini dilaksanakan dalam rangka perlawanan terhadap Developer Bukit Lenang yang akan menggusur kampung mereka pada besok harinya tanggal 16 Oktober 2008. Beberapa Ahli pengurus Kampung memberi arahan serta semangat kepada setiap penduduk agar terus bertahan serta melawan penggusuran secara paksa oleh pihak developer, walaupun pengesahan dari Mahkamah Malaysia belum menandatangi kesefahaman kepemilikan tanah kampung itu sebenar.

Pada sebelah malam hari juga di adakan pemutaran filem dokumentari tentang pengusiran oleh pihak berkuasa daerah disalah satu kampung yang terletak di selangor ,Malaysia serta pemutaran tentang ” Mari Beraktivisme” yang mengisahkan tentang sebuah kolektif di kuala lumpur mengisi agenda kolektif dengan berbagai aktifitas seperti Food Not Bomb, serta kesenian.Pemutaran film berakhir pada jam 00.30 dan dilanjutkan dengan Solat Hajat dan doa bersama oleh masyarakat kampung.
Sehingga jam 4 pagi masyarakat kampung terus berjaga-jaga agar kampung mereka dalam keaadaan selamat. Seperti yang dikatakan oleh Pak Taslim,”kami akan terus bertahan sehingga penempatan baru di Bukit Dagang siap”. Masyarakat kampung sehingga ke hari ini masih dalam status tidak jelas yang mana pertikaian tanah telah berlangsung selama hampir 23 tahun. “sekiranya mereka masih juga melakukan perobohan,mereka telah menghina mahkamah dan saya siap melakukan apa saja jika itu akan tetap tejadi” kata pak kasim yang bertindak sebagai ketua keselamatan Kampung Baru Plentong Tengah.

16 oktober 2008: Jam 7.30 pagi Masyarakat kampung mulai berangsur-angsur mendatangi tempat aksi berlangsung. Diperkirakan seribu orang masyarakat kampung akan turun untuk aksi pagi ini untuk melakukan aksi menolak penggusuran yang akan di lakukan oleh pihak Deveploper. Disamping itu kekuatan pihak polis yang berseragam diperkirakan seramai 200 orang , SB ( special Branch ) seramai 100 orang,dan FRU seramai lebih 100 orang dan sebuah helikopter yang mengintai dari udara. Terlihat juga ada puluhan masyarakat kampung yang masih berkumpul di masjid. Pada mesyuarah tetutup semalam, masyarakat kampung juga berantisipasi jika adanya provokator yang akan menimbulkan kericuhan pada aksi protes di jalankan.dalam pembicaraan itu juga antisipasi terhadap pihak polis yang berpakaian preman juga di waspadakan, sekiranya mereka akan menyelit masuk kedalam kumpulan masyarakat.

Jam 8.49 pagi: AJK memberi himbauan kepada masyarakat kampung yang masih belum turun kejalan untuk bersama turun untuk menyambut tetamu istimewa (Developer Bukit
Lenang Sdn Bhd). Terdengar bacaan ayat suci Al Quran dari Masjid yang mengiringi perjuangan masyarakat kampong untuk tetap bertahan dan menuntut hak mereka sampai itu semua tertunaikan oleh pihak deveploper.

Jam 9.15 pagi: Perhimpunan penolakan telah berkumpul semua di pintu masuk utama ke kampung . Pihak polis mengarahkan pasukan FRU untuk berada kelompok masyarakat dalm tujuan mengawal agar tidak terjadinya kericuhan dalam aksi. Pihak Polis cuba menangkap Encik Kasim yang bertindak sebagai ketua keselamatan, atas sebab di anggap sebagai provokator. Aksi berjalan dengan damai pada awalnya,dan masyarakat juga telah di himbau agar tidak melakukan tindakkan agressif.

Jam 9.30 pagi: Negosiasi antara peguam dan pemaju sedang berjalan.

Jam 10.25 pagi: Pemaju mendapat perintah tanpa notis bertulis dari mahkamah untuk merobohkan rumah-rumah kosong. Terlihat juga beberapa jentera berat untuk perobohan.

Jam 10.30 pagi: Peguam memberitahu penduduk kampung bahwa hasil perundingan dengan pihak pemaju gagal, dan pihak berkuasa memberi arahan perhimpunan bersurai dalam masa 10 menit.
Jam 10.32 pagi: Belum sempat 10 menit waktu yang di beri, FRU terus melakukan kekerasan terhadap pendemo yang sedang melakukan aksi duduk dengan menolak dan memukul para pendemo. AJK Keselamatan, Encik Kasim di tangkap secara paksa dan dipukul tanpa belas kasihan. Disamping itu juga beberapa orang penduduk, Encik Meon dan Encik Hassan di pukul oleh FRU hingga pingsan dan di bawa lari ke Hospital. Terlihat juga seorang wanita Tionghoa berusia 60tahun di pukul hingga tersungkur ke tanah. Anak-anak juga turut mendapat kekerasan yang tak sepatutnya.Pihak polis juga menangkap siapa sahaja yang berada di dalam perhimpunan itu. Turut di tangkap 3 orang aktivis dari SUARAM, dan 3 orang aktivis dari kolektif A//LC. Menurut informasi yang di dapat sekitar 45 orang lelaki dan wanita telah di tangkap oleh pihak polis.
Jam 10.44 pagi: Jentera berat di iringi pihak polis memasuki kawasan kampung dan merobohkan rumah penduduk. Masyarakat tidak dapat berbuat banyak kerana tertekan oleh penjagaan yang diiringi oleh tindakan represif.
Jam 11.00 pagi: Masyarakat kembali memenuhi halaman masjid, dan terlihat kesedihan atas kegagalan mereka untuk mempertahankan kampung.
Jam 11.20 pagi: Peguam lansung menuju ke Balai Polis Johor Jaya dengan tujuan menjamin mereka yang tertangkap. Tapi peguam tidak di benarkan masuk oleh pihak polis atas sebab akan mengganggu jalannya siasatan.

Jam 2.42 petang: Mereka yang di tangkap masih lagi di soal siasat oleh Pihak Polis, dan mendapat informasi, 4 orang peguam yang telah dihantar ke balai polis masih lagi tidak dapat berjumpa dengan tahanan.
Sekian saja informasi yang dapat kami sampaikan, dan kami akan menyampaikan informasi lebih lanjut.

Diisi oleh : Abdul Gapur ( Ahimsa Independence Media, Batam Indonesia yang saat ini berada di tempat kejadian).


SAMBUNGAN DARI INFORMASI DEMONSTRASIDI KP. BARU PLENTONG TENGAH JOHOR ---> INFORMASI DARI PARA PENDEMO YANG DI TANGKAP.
10.30 pagi: Para pendemo di tangkap atas sebab di tuduh membuat kekecohan pada aksi dilangsungkan. Mengikut dari pengelihatan di tempat, pihak FRU melakukan tindak kekerasan dahulu. Sedangkan waktu yang di beri untuk bersurai adalah 10 menit. Belum sampai waktu yang di tetapkan, pihak FRU langsung menggunakan kekerasan dengan memukul pendemo menggunakan rotan. Seorang peguam yakni Hasan Karim yang berunding damai dengan pihak polis juga mendapat tindakan represif dari pihak FRU .Dan tidak sedikit dari pendemo yang di pukul dan di sebat menggunakkan rotan. Aktivis-aktivis dari SUARAM dan kolektif A//LC juga mendapat tindakan keras sehingga leher dan kaki serta tangan mereka terdapat luka -luka.
10.50 pagi : Menurut informasi dari Balai Polis Johor Jaya, jumlah pendemo yang di tangkap pada waktu itu sekitar 28 orang. Menurut informasi dari orang kampong ada sekitar 45 orang yang di tangkap, dan mereka di bahagi kepada 2 Balai Polis. Dari 28 orang yang di tangkap di Balai Polis Johor Jaya, ada 2 orang wanita dan salah satu dari wanita itadalah Aktivis dari Suaram.
11.00 pagi : Para pendemo yang di tangkap tiba dibalai polis. Waktu di turun kan dari truck di balai polis berkenaan, para pendemo di gari merka secara ramai2 dan di layan seperti binatang., Para pendemo di himpun di khemah bagian parking kereta di balai polis tersebut. Salah seorang dari pendemo wanita yang di tangkap langsung memaki Polis sebagai penjahat, pembunuh bangsa ,penipu dsb. Pakaian–pakaian pendemo koyak rabak atas tindakkan yang dilakukan oleh pihak polis dan FRU.

11.30 pagi : Para pendemo yang di tangkap dibawa langsung ke pejabat CID. “kami di bawa ke atas oleh dua orang anggota polis yang tidak berunifom mengherdik rakan See Siew Min, yaitu salah seorang dari aktivis SUARAM , yang bertanya tentang kesalahan apa kami di tangkap” kata Bigso salah seorang aktivis dari A//LC . Siew Siew Min juga meminta nama dan no kad kuasa polis berkenaan agar tidak akan terjadi pencabulan hak serta kekerasan nantinya. Secara tetiba Polis tersebut berlembut kerana takut akan ancaman dari Aktivis tersebut.

12.20 pagi: Para pendemo di introgasi secara terpisah eorang demi seorang. Polis meminta mereka menyebut nama dan menyerahkan kad pengenalan para pendemo. Polis juga turut memaki hamun para pendemo yang di minta keterangannya dan polis juga mengeluarkan perkataan yang mengatakan “ korang semua bodoh sebab ikut perhimpunan haram”.

3.10 petang: Mereka di soal siasat atas sebab apa kenapa berada di tempat kejadian.Salah satu polis menyoal pendemo seaakan memaksa pedemo bersalah dan menybababkan kekecohan terjadi. Padahal polis dan FRU yang melakukan kekerasan dahulu.
4.20 petang: Peguam Hasan Karim datang dan memberi jaminan bahwa para pendemo tidak akan di penjara. Terlihat juga berbagai parti politik dan Ngo yang datang dan memberi sokongan kepada 28 orang para pendemo yang di tangkap.
6.30 petang: Para para pendemo di minta ambil gambar dan nomor siri tahanan dan cap jari seperti layak nya seorang penjenayah .Para pendemo harus menungu giliran untuk di ambil gambar dan cap jari.Peguam india , yang namanya tidak disebut datang member sokongan dan jaminan apa yang di perjuangkan akan Berjaya sahut peguam.sebab mereka janji akan tolong masyarakat kampong baru Plentong Tengah untuk memenangkan kes di Mahkamah pada 29 October nanti.
7.10 petang: Polis meminta jaminan orang kampung untuk pembebasan bersyarat para pendemo yang di tangkap. Penduduk kampung yang sudah berada di balai polis memberi jamnan kepada para pendemo yang di tangkap. Dalam masa yang sama polis menawarkan surat medical check up dari balai bahwa luka yang pada tahanan terjadi ketika demontrsi adalah luka yang bukan disebabkan oleh pihak polis dan FRU, tapi mereka menyatakan itu adalah luka yang di sengajakan oleh para tahanan.
7.40 malam: Semua Para pendemo yang di tangkap di bebaskan dengan keadaan pakaian yang koyak rabak, dan dalam masa yang sama para pendemo yang di tangakap harus kembali ke balai polis pada 30 Oktober untuk menyatakan mereka bebas sepenuhnya. Bagi mereka yang tidak hard pada 30 Oktober nanti, mereka akan dikenakan denda sebesar RM 1000. Kesemua tahanan ini akan di awasi waktu demosntrasi selanjutnya pada 29 hb ini.

Diisi oleh: Abdul Gapur (Ahimsa Independence Media Batam Indonesia yang saat ini berada di tempat kejadian ).

p/s : Semua informasi waktu dibalai polis adalah dari mereka yang di tangkap pada hari itu.Foto-foto pada waktu kejadian boleh dilihat di www.wassup-rockers.blogspot.com


p/s:- artikel ini aku ambil dari A//LIBERTY KOLEKTIF ! :D

No comments: